Lite skryt

Vi var på 18-månaderskontroll på bvc idag. Skruttan fick doktorn att tappa talföret...

Hon började med att komma in och säga hej. Hon byggde torn av klossar, först på uppmaning och sen spontant, och hämtade rätt grejer från ett bord när han bad henne göra det. Hon klotterritade när hon fick papper och krita och hon pratade långa meningar hela tiden (bla sa frågade hon "Skruttan låna den en liten stund?" när hon tog en leksak som låg mitt framför doktorn). Han konstaterade snabbt att även fast hon nu hunnit bli 21 månader så är hon tidig på det mesta och klart bättre än förväntat på allt de kollade. Hon var tyst när doktorn bad henne vara det så att han kunde lyssna på hennes hjärta och lungor, hon böjde sig fram när han bad henne så att han kunde känna på ryggraden och hon satte sig upp rakt när han bad att få känna på magen. Hon vägdes (10970g) och mättes (83,5 cm) och fick huvudomkretsen kollad (48,7 cm). Allt följde hennes kurvor fint.

Sen skulle det vaccineras också. Sköterskan fick ett telefonsamtal hon var tvungen att ta, så doktorn visade Skruttan sprutan och förklarade vad som skulle göras och att det brukar göra lite ont, men att det går över fort. Skruttan tittade intresserat på. Sen berättade Skruttan för doktorn att den ena bilen hon höll i var blå och den andra gul (vilket var helt rätt). Sen räknade hon klossarna på bordet (hon pekade på en kloss i taget och räknade ett på den första, två på den andra, tre på den tredje och fyra på den fjärde). Då såg doktorn ut som om han skulle ramla av stolen och frågade om hennes syskon också varit så tidiga med allt. Tydligen så hade Skruttan just klarat två grejer de kollar på 4-års kontrollen... (Ramsräkna, alltså säga siffror i rätt ordning är något som barn runt två brukar klara, men att räkna ett föremål åt gången är något som brukar komma någonstans mellan 3 och 4 års ålder. Likadant med färger - att säga namn på färger kan komma runt två års ålder, men att säga rätt färgnamn på rätt färg är inget som är självklart att de kan förrän de är åtminstone 3).

Så kom sköterskan tillbaka och började tvätta benet på Skruttan. Hon talade om att det skulle komma att göra lite ont, så strack hon in sprutan. Skruttan ryckte till lite, men sa inget. Så sprutade sköterskan in vaccinet. När sprutan var tom sa Skruttan; "Sputan slut!". När hon fått plåstret på benet så frågade hon om vi var klara. När jag sa att vi var det vände hon sig om, vinkade och sa ett glatt; "Hej då, dottorn!" Doktorn följde oss ut och sa att han var klart imponerad, och att det inte var ofta han såg barn som var så pass tidiga.

Så där. Nu har jag skrutit färdigt för idag. :-)