Sjukgymnastbedömning

Idag har LillPrinsen fått träffa en sjukgymnast. Vissa sjukhusbesök är jobbiga och gör att jag är nervös och har ont i magen inför dem. Det här var ett sånt. Men jag hade inte behövt vara nervös.
 
Sjukgymnasten konstaterade att LillPrinsen är en oerhört charmig liten kille, som är med och gillar att vara social. Han har ett driv att klara av saker - han blir arg när han inte lyckas med det som han tänkt (tex att få en viss leksak i munnen också sitter den fast så han inte kan få in den i munnen). Han kan mycket, som att vända sig från rygg till mage (väldigt bra åt ena sidan och med lite hjälp fixar han åt andra sidan också), flytta saker mellan händerna och stoppa grejer i munnen. Men han är också väldigt sen med andra saker (motoriskt) där stabilitet i nacke och rygg är det som utmärker sig mest.
 
Hon tyckte det var väldigt positivt att han hela tiden utvecklas - hon kunde se en klar skillnad i motoriken från de anteckningar läkaren gjorde för mindre än en månad sen, och nu. Även att han är social och gillar att vara med bedömde hon som positivt, för då har han en större möjlighet att lära sig av andra.
 
Vi fick ett erbjudande om att få låna en matstol med stöd för rygg och nacke på ett annat sätt än en vanlig har, så att han när han äter ska kunna fokusera på ätandet och inte på att hålla sig stadig. Men jag tackade nej till det just nu, då vi än så länge bara har börjat med lite smakisar och matstunderna blir väldigt korta. Men jag ska fundera ett varv till när det är dags att börja byta ut något mål.
 
Så nu får vi se var det här leder. Vi ska träffa henne igen om en månad också ska hon göra en ny bedömning av honom då. Under tiden har vi fått några saker som vi ska hjälpa honom med, saker som han gör ibland, men som det vore bra om han lärde sig att göra jämt.
 
Och LillPrinsen själv slocknade som en sten så fort vi var färdig hos sjukgymnasten. Kanske inte så konstigt när han fått jobba hårt i en hel timme.

Tävlingsresultat

I söndags tillbringade jag, Stora N och Mellan F hela dagen i en buss och på en simhall. Först 2½ timmes åktid dit, sen simtävling hela dagen också 2½ timmes åktid hem. Vi var trötta, möra och nöjda då vi kom hem.
 
För Stora N var åldersklassen födda -01-02, så hon tävlade alltså med dem så var året äldre än hon. Samma sak var det för Mellan F som tävlade i klassen födda -03 och senare.
 
Stora N simmade;
 
50 br på tiden 49,48. Det var personligt rekord med 1,7 sekunder. Med det så blev hon 14:e (av 45). (Bland -02:orna var hon 7:a).
50 ry på tiden 50,15. Det var personligt rekord med 1,6 sekunder. Med det så blev hon 22:a (av 40). (Bland -02:orna var hon 13:e).
Lagkapp 4x50 fr. Hon simmade andra sträckan och hade 42,59 vilket är ca 3 tiondelar över hennes personliga rekord.
100 me på tiden 1.47,38 men blev diskad pga inte helt godkända armtag på fjärilssimmet. Det var första gången hon simmade det, och hon var väldigt nöjd med att ha vågat ge sig på det. Diskningen var inte helt oväntad, då hennes fjärilsarmtag inte alltid är helt korrekta, men det visste hon själv också innan. Målet var att våga, och det gjorde hon. :-)
50 fr på tiden 44,10. En trött tjej orkade inte riktigt fokusera och tiden är ca 2 sekunder över hennes pers. Med det blev hon 29:a (av 44) (Bland 02:orna var hon 15:e).
Lagkapp 4x50 me. Hon simmade bröstsimssträckan och hade 50,57, vilket är ca 1 sekund över det pers hon satte tidigare under dagen.
 
Mellan F simmade;
 
50 fr på tiden 45,82. Det var personligt rekord med ca 4,5 sekunder. Med det blev han 8:a (av 15). (Bland 04:orna var han 3:a). Mest fascinerande var att han tappade glasögonen i starten och fick dem över munnen. Ändå klarade han av att göra ett så bra lopp.
Lagkapp 4x50 fr. Han simmade sträcka tre och hade 45,30, vilket var en halv sekund snabbare än individuellt.
50 br på tiden 50,07. Det var personligt rekord med 8 tiondelar. Med det blev han 3:a (av 16). (Bland 04:orna var han 2:a). Han brukar inte vara tidig i starten, men den här gången var han väldigt sen. Med en bra start hade han troligen klarat sitt mål - att gå under 50 sekunder. Men det får bli nästa gång. :-)
50 ry på tiden 51,80. Det var personligt rekord med 4,5 sekunder. Med det blev han 6:a (av 13). (Bland 04:orna var han 2:a). Han höll på att missa starten... Det var på håret att han hann få av sig kläderna och få på sig badmössa och glasögon (som jag för övrigt sprang genom hela simhallen för att hämta åt honom...)
Lagkapp 4x50 me. Han simmade bröstsimssträckan och hade 52,09, vilket är ganska exakt två sekunder över det pers han satte tidigare.
 
Nästa tävling är en hemmatävling i slutet på maj.

Sånt som hänt sista tiden

LillPrinsen är en ljuvlig liten kille! Och det händer en del runt honom nu. Hans läkare på barnmottagningen har kommit fram till att han bör utredas eftersom han är så pass sen i grovmotoriken. Han har i allafall kommit på hur man vänder sig från rygg till mage, så det sysslar han en del med. Också blir han arg nrä han hamnar på mage... :-D Men från mage till rygg händer bara genom "olyckor" ibland. Han stöttar fortfarande inte på armarna när han ligger på mage.
 
Även om han inte greppar sina fötter än, så har han börjat studera dem då och då.
 
"Men vad är det där längst ut på mitt ben?!?"
 
Första badet på simhallen har också avklarats. Har man en mamma och storasyskon som gillar simning, så bör man ju få vattenvana så tidigt som möjligt. :-)
 
"Jag är inte riktigt säker på vad jag ska tycka om detta..."
 
Och idag blev det första smakisen. Potatis blandat med babysemp och smör.
 
"Väldigt skumt..."
 
"Vad tänkte du att jag skulle göra med det här?"
 
"Ja, det här var kanske inte så dumt!"
 
"Mamma, har du mer av det där goda?"
 
I övrigt är planen att sätta in lite mer näringsrik mjölkersättning, då LillPrinsen återigen tippat av sin kurva. Då han inte är så stor i början så vill de inte låta honom tippa av så. Så lite extra näringsrik mat ett tag, så får vi se om han klättrar upp igen. Sen kommer han att få träffa en sjukgymnast nästa vecka, för att bedömas och för att vi ska få ett träningsprogram för att öva upp hans stabilitet. En träff med en barnneurolog finns också i planeringen.