Hemma på nåder och oviss framtid

Gulsotsprovet som togs på Skruttan i lördags kväll innan vi åkte hem, var ok, men det som vi var in och tog i går morse var ordentligt på gränsen. Den bm som tog provet gissade att solningsvärdet för henne (baserat på födelsevecka, vikt och ålder), skulle ligga någonstans runt 315-320 och hennes värde i går morse var 311. Så vi vi fick fortsätta att vara hemma under förutsättning att hon äter ordentligt var tredje timme och att vi ska "hemmasola" henne dvs se till att hon får en massa dagsljus på sig hela tiden, tex nära ett fönster.

Hon åt ok under förmiddagen igår, även om jag måste väcka henne flera gånger under varje amning och byta på henne när hon är färdig med ett bröst, för att hon ska vakna till tillräckligt för att intressera sig för det andra. Annars vaknar hon efter bara en liten stund igen och vill äta mera. Men på eftermiddagen och kvällen igår så hade vi jättesvårt att få henne att äta sig nöjd, trots att jag satt och väckte henne hela tiden. Varje mål tog någonstans runt 1½ timme att genomföra. Så jag ringde till BB i går kväll och de ville att jag skulle prova att pumpa ur och försöka ge henne det med sked eller kopp om hon inte vill äta själv. Jag pumpade lite igår kväll, men det blev inte så mycket eftersom jag mest är ledsen och orolig och nog hade svårt att släppa ifrån mig mjölken. Så inatt hade jag som inget extra att ge henne, och äta själv har hon i princip inte gjort, och jag var så kollapsfärdig att jag inte har orkat pumpa så mycket under natten heller.

Nu på morgonen så väckte jag henne igen och hon gjorde som hon gjort hela natten - visar intresse för bröstet, men suger bara några få gånger, och alltså inte tillräckligt intensivt eller tillräckligt hårt för att få igång något, och sen ger hon upp och somnar. När jag då lägger henne ifrån mig så tar det inte många minuter innan hon vaknar och vill ha bröstet igen. När vi hade hållit på så några vändor i början på natten, var jag för trött för att orka sätta mig upp igen så jag gav henne bröstet liggandes, vilket resulterade i att både hon och jag somnade. Sen väckte jag henne och gjorde ett nytt försök 2½ timme senare, vilket gav ung samma resultat, förutom att hon då verkade få i sig lite i allafall. Sen väckte jag henne som sagt igen vid 6-tiden i morse. Det jag hade pumpat igår och det lilla jag orkat få ut i natt blev nästan 60 ml totalt. Så efter att ha förskt amma henne nu på morgonen så värme jag den urpumpade mjölken och skedmatade henne med den. Lite åkte ut och hon rapade upp lite efteråt, men ca 50 ml borde hon ha fått i sig. Då var hon faktiskt vaken i nästan 20 minuter innan hon sen somnade om igen.

Jag har nu försökt pumpa mer, men det går inget bra. :-( Jag sitter mest och gråter av oro så kroppen vill inte riktigt hjälpa till och släppa ifrån sig mjölken, utan jag fick bara ut ca 30 ml. Vi sitter och väntar på att de ska höra av sig från BB hemvård nu, så vi får se om de vill att vi ska komma in redan idag för ett nytt bilirubin-test eller om vi ska avvakta till den tid vi redan har fått i morgon. Också hoppas jag att Skruttan vaknar av sig själv här om ett tag och vill ha mer mat, och att hon kanske är lite piggare av att hon fick i sig bra vid förra målet, och att hon kanske därför vill äta lite själv. Sen får jag väl skedmata henne med det jag kunnat pumpa ur efteråt.

Ofrivillig BB-vistelse

När vi igår kom tillbaka och gjorde om gulsotstestet, så var värdet högre än i torsdags, så Skruttan och jag blev inlagda på BB för solning. Inte direkt vad jag hade önskat, men det var ju för Skruttans skull. Vi höll på i flera timmar med att försöka få henne att vara lugn och ligga stilla i en sån balja de har där, med en sollampa över, men hon var bara hysterisk så fort jag la ner henne. Mest var hon nog förbannad på ögonmasken hon skulle ha på sig. Det enda som sen fick henne att lugna sig var att amma. Så jag ammade och försökte i närmare 5 timmar... Till slut grät jag också... Men så var det en av barnsköterskorna som kom på den smarta idén att vi skulle prova att lägga henne i den typ av automatiska vagga som de har inne på barnrummet, och sätta en sollampa över den. Det funkade mycket bättre! Så hon har legat och sovit och solat i den hela natten. Jag fick in henne när hon skulle ammas bara. Mitt på dagen idag togs ett nytt blodprov och det visade att hon nu är under gränsvärdet igen. Så vi fick åka hem nu ikväll, men ska tillbaka i morgon bitte för ytterligare ett nytt blodprov. Så nu får vi hålla tummarna att värdet inte har gått upp igen till dess, för då blir det inläggning på nytt.

Tidig hemgångskontroll

Idag har vi varit på BB för att göra en läkarkoll och ta PKU-test. Hade vi stannat på BB istället för att åka hem, så hade den kollen gjorts innan vi åkt hem därifrån. (Det gjordes en läkarkontroll på förlossningen också, innan vi åkte därifrån). Allt såg bara bra ut, förutom att hon är lite på gränsen i gulhet. Eftersom hon är lite tidigt född så ville de att vi skulle komma tillbaka i morgon och kolla hur värdet har förändrats, så att det inte blir värre. Hon har tappat normalt i vikt och väger nu 2785g. Förhoppningsvis ska hon inte tappa mer, utan öka istället. Vi gick igenom min förlossning också och barnmorskan sa bara "Oj!", när hon såg hur fort det gått på slutet. Vi kunde även konstatera att det inte fanns någonting i förloppet som jag hade velat ha annorlunda. :-)